Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

18 та 25 листопада 2022 року на кафедрі психіатрії, наркології і медичної психології ДДМУ відбулися  чергові освітні тренінги з першої психологічної допомоги в кризових ситуаціях «Плач» та «Нервове тремтіння». Тренінги розроблені  для лікарів-інтернів за фахом «Психіатрія» 1-го та 2-го  років навчання та лікарів-інтернів за фахом «Загальна лікарська практика - сімейна медицина».

Захід провели: в.о. зав. кафедри, професор В. В.  Огоренко,  доцент А.Є. Ніколенко, доцент Т. Й. Шустерман,  асистент Є. О. Ліхолетов, асистент В. О. Кокашинський, аспірант Л. В. Подольська.

Останні два тижні в країні та місті видались напруженими, наповненими стресовими подіями воєнного часу (вибухи, блекаут тощо), які сприяли виникненню важких кризових станів.  Всі ми живемо в постійній напрузі, а від вибухів на вулицях тіло починає тремтіти. Після екстремальної ситуації з’являється неконтрольоване нервове тремтіння (людина не може за власним бажанням припинити цю реакцію). Так організм «скидає напругу». Якщо цю реакцію зупинити, то напруга залишиться у тілі і викличе м’язові болі, а надалі може спричинити розвиток серйозних захворювань: психогенних психічних та психосоматичних.

Тренінгові заходи були спрямовані на самостійне опанування здобувачами освіти практичних навичок та вмінь надання першої психологічної  допомоги.  Практична частина тренінгу складалась з опрацювання кейсів проблемних ситуацій з різними варіантами поведінки постраждалого та плану дій особи, яка надає допомогу. Спочатку проблемні ситуації були представлені співробітниками кафедри, а пізніше лікарі -інтерни мали змогу самостійно опанувати навички надання першої психологічної допомоги в кризових ситуаціях «Плач» та «Нервове тремтіння».