Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ) залишається однією з ключових пульмонологічних проблем в Україні та світі. Понад 200 млн людей хворіють на ХОЗЛ, з них щороку помирає 3,1 млн.

Група експертів GOLD (Global Initiative on Obstructive Lung Disease) постійно оновлює рекомендації щодо діагностики та лікування хворих на ХОЗЛ, і звісно, це завжди викликає неабияке зацікавлення серед медичних та наукових працівників. У січні 2023 р. вийшов новий стандарт GOLD, який пропонує нові підходи до розуміння ХОЗЛ, змінює наявну класифікацію захворювання та вносить корективи до алгоритмів лікування.

Засідання студентського наукового гуртка, яке відбулося 21 лютого 2023 р., присвячене розгляду рекомендацій GOLD 2023. Воно зібрало різноманітний колектив учасників – студенти 3-6-го курсів, лікарі-інтерни, викладачі кафедри внутрішньої медицини 1 ДДМУ. Відкрила засідання керівник гуртка, доцент кафедри внутрішньої медицини 1 Наталія Саніна, яка продемонструвала, як змінювалося уявлення про ХОЗЛ упродовж останніх років. У своїй доповіді вона підкреслила, що ХОЗЛ є гетерогенним станом, на розвиток якого впливають багато факторів, як середовищних, так і генетичних; представила нову таксономію ХОЗЛ за так званими етіотипами і новітню концепцію розвитку цього захворювання. Доповідь студентки 4-го курсу факультету медицини і фармації Катерини Овчаренко була присвячена новій клінічній класифікації ХОЗЛ згідно з GOLD 2023. Якщо раніше виділяли 4 групи пацієнтів залежно від кількості загострень, респіраторної симптоматики та ступеня вентиляційних порушень, то в стандарті 2023 р. кількість груп зменшена до трьох, акцент зроблено саме на кількості загострень, адже їх профілактика є наріжним каменем запобігання прогресуванню захворювання і смертності пацієнтів.

Студентка 4-го курсу медичного факультету Дар’я Швидка підготувала доповідь про підходи до лікування ХОЗЛ у світлі рекомендацій 2023 р. Так, у новому стандарті наголошено на важливості раннього застосування комбінованої терапії бронходилататорами пролонгованої дії; чітко окреслено терапевтичне вікно застосування інгаляційних кортикостероїдів у хворих на ХОЗЛ; розроблено алгоритми корекції призначеної інгаляційної терапії залежно від типу прогресування захворювання. Презентація Дар’ї викликала зацікавлення і закінчилася жвавою дискусією учасників засідання.

Підкреслимо, що представлена на засіданні гуртка інформація містила найактуальніші новини респіраторної медицини світу останніх місяців. Тож долучайтеся до нашого гуртка – кафедра внутрішньої медицини 1 завжди попереду!