Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Валентин Олександрович Потапов народився у 1952 році. Після закінчення Донецького державного медичного інституту у 1975 році працював на посадах лікаря акушера-гінеколога жіночої консультації міської лікарні №5 м. Костянтинівка Донецької області, головного лікаря міської лікарні №5, клінічного ординатора кафедри акушерства та гінекології Дніпропетровської державної медичної академії, асистента, доцента, професора. З 2001 р. і донині обіймає посаду завідувача кафедри акушерства і гінекології Дніпровського державного медичного університету

У 1988 р., під керівництвом свого вчителя, професора Корнелія Валентиновича Вороніна, захистив кандидатську дисертацію на тему «Функціональний стан плода у вагітних високого ризику розвитку пізнього токсикозу», а в 2004 р. – докторську дисертацію «Затримка розвитку плода при пізньому гестозі». Розроблена Валентином Олександровичем новаторська сучасна концепція перинатальної охорони плода втілена в накази МОЗ України та галузеві клінічні протоколи «Затримка росту плода», «Дистрес плода під час вагітності та пологів». 

Валентин Олександрович - талановитий, відомий в Україні та за її межами вчений і практик, акушер-гінеколог, який має вагомі досягнення в фундаментальних проблемах теоретичної та клінічної медицини, новатор і винахідник. Автор понад 380 наукових праць, зокрема 12 монографій, 4 підручників, 28 навчальних посібників, 24 патентів на винахід. Під його керівництвом підготовлено 4 докторів наук та 22 кандидати медичних наук. 

Основні напрями  наукової діяльності проф. В. О. Потапова: органозберігаюча та реконструктивна хірургія в гінекології, малоінвазивні хірургічні технології, профілактика і лікування гормонозалежних захворювань жіночої репродуктивної системи, передракові захворювання шийки матки, інфектологія в акушерстві та гінекології, медицина плода, невиношування вагітності та ін. Засновник муніципальних центрів органозберігаючого лікування міоми матки, малоінвазивної та пластичної хірургії в гінекології у Дніпропетровській області. Його учні надають допомогу жінкам та діляться його досвідом як в Україні, так і в багатьох країнах світу. 

В. О. Потапов обраний академіком Академії вищої школи України, головою спеціалізованої вченої ради із захисту докторських та кандидатських дисертацій при Дніпровському державному медичному університеті, член редакційної ради багатьох фахових журналів, засновник Української медичної інформаційної агенції, член Європейської асоціації акушерів-гінекологів, голова Дніпропетровського відділення асоціації акушерів-гінекологів України та учасник багатьох  інших громадських організацій. 

Педагогічна і наукова діяльність Валентина Олександровича отримала високу оцінку в державі та університеті. За значний внесок у розвиток науки, освіти та охорони здоров’я він відзначений Почесними дипломами Міністерства освіти та науки, Академії педагогічних наук України, МОЗ України, дипломом та золотою медаллю ВДНГ України.

Шановний Валентине Олександровичу, з нагоди урочистої дати прийміть найщиріші вітання  від професорсько-викладацького складу і студентів університету. Нехай у Вашому житті завжди буде мирне небо, щастя і радість у Вашій домівці, щасливі ранки і затишні вечори, теплі ночі і налиті сонцем, ласкою та родинним теплом дні. Бажаємо Вам творчих злетів, глибокої шани численних колег, учнів та випускників, яким Ви віддаєте свої любов і тепло.