Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Ще в перший день війни завідувач кафедри травматології та ортопедії ДДМУ, академік НАМН України, професор О. Є. Лоскутов звернувся до іноземних колег з проханням надати допомогу для лікування постраждалих українським медикам.

Спільно з ректором ДДМУ, академіком НАМН України, професором Т. О. Перцевою розпочалася велика організаційна робота. Оскільки війна – це, перш за все, травматична епідемія, і великий відсоток постраждалих мають ушкодження кінцівок та інших частин тіла, був опрацьований та складений список найнеобхідніших гостродефіцитних інструментів і матеріалів для надання допомоги пораненим внаслідок бойових дій, який було передано німецьким колегам. Німецькі колеги відреагували миттєво і розпочали збір коштів та гуманітарної допомоги.

Це стало можливим завдяки багаторічній співпраці лікарів наших країн. Завдяки Українсько-німецькій спілці дружби ортопедів-травматологів, яка була заснована у 1997 р. за ініціативи академіка НАМН України О. Є. Лоскутова. За 25 років роботи створені тісні професійні та дружні зв’язки. Налагоджене співробітництво з професорами 12 університетів Німеччини. За цей час понад 70 українських спеціалістів пройшли навчання в провідних ортопедичних клініках Німеччини. Фахівцями нашого університету були підготовлені понад 20 доповідей Німеччині та 10 в Україні, виконані спільно з німецькими колегами 95 операцій із використанням сучасних технологій та інструментарію, зокрема, більше ніж 36 реконструктивних операцій з ендопротезування суглобів. Понад 1000 ортопедів-травматологів із різних регіонів України (Дніпро, Харків, Балаклея, Одеса, Київ, Запоріжжя, Ужгород та ін.) ознайомились із новітніми технологіями ендопротезування, реконструктивних операцій, сучасними методами остеосинтезу кісток під час 26 наукових симпозіумів та показових операцій на теренах України. Фахівцями з Німеччини прочитано понад 150 лекцій в різних регіонах України (Дніпро, Харків, Київ, Запоріжжя, Донецьк, Одеса, Ужгород та ін.).

Президентом Українсько-німецької спілки дружби ортопедів-травматологів з української сторони упродовж 25 років є академік НАМН України професор О. Є. Лоскутов. Активну участь у її роботі беруть співробітники кафедри травматології та ортопедії ДДМУ професор О. Є. Олійник, доцент Д. А. Сінєгубов, кандидат мед. наук І. І. Жердєв та ін. З німецької сторони - понад 60 фахівців із 12 університетських клінік Німеччини. Серед них – вчені зі світовим ім’ям, зокрема професор Ханс-Вернер Шпрингорум: президент Німецької Асоціації травматологів та ортопедів, професор Іоахім Грифка, а також  К.  Штайнбрюк, П. Діль, Й. Надставек, Ю. Хайзель, Т. Манфред, Р. Брюкл та інші. Президентом спілки з німецької сторони на сьогодні є Міхаель Габель.

Тож, гуманітарна місія запрацювала. Завдяки багаторічним партнерським відносинам швидко вдалося організувати грамотну логістичну схему. Вантаж з Німеччини, завдяки дружній партнерським відносинам фахівців наших країн та благодійному фонду С. П. Касьянова «Майбутнє», зусиллям ректора ДДМУ Т. О. Перцевої та професора ДДМУ О. Є. Лоскутова, швидко надійшов до Дніпра.

Це велика кількість спеціальних приладів для первинної допомоги й подальшого лікування постраждалих внаслідок бойових дій, а також ліки, милиці, візки, перев’язувальний матеріал, анестезіологічне обладнання, велика кількість хірургічного інструментарію тощо.

А наступний вантаж вже готується. Дякуємо нашим іноземним колегам за підтримку. Разом ми непереможні!