Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

З 4 по 6 червня 2022 року за підтримки Міністерства охорони здоров’я України на базі Міжкафедрального навчально-тренувального центру симуляційної медицини був проведений тренінг «Hostile Environment Surgical Training» (HEST). Захід пройшов під патронатом благодійного фонду «David Nott foundation» (Велика Британія), який працює в гарячих точках по всьому світу внаслідок конфліктів або стихійного лиха.

Фахівці Великої Британії та США поділилися з українськими медиками досвідом комплексного хірургічного лікування травмованих, зокрема із мінно-вибуховими травмами. Викладачі курсу мають значний досвід хірургічного лікування в умовах польових шпиталів під час ведення бойових дій та надзвичайних ситуацій.

Під час навчання 34 хірурги з лікарень м. Дніпра, Запоріжжя та Києва відпрацьовували навички проведення первинного та вторинного огляду, принципи  Damage Control, методи невідкладної хірургічної допомоги при  кардіоторакальній, абдомінальній  травмі, опіках, травмі голови та шиї, при пластичній та ортопедичній хірургії, принципи дитячої хірургії у надзвичайних обставинах, з якими вони стикаються в умовах війни. На сучасному симуляційному обладнанні відпрацьовувалися навички невідкладної травматичної хірургії у небезпечних для життя умовах, а саме: зшивання протезних органів і кровоносних судин, з демонстрацією на спеціально виготовленому тренажері для всього тіла віртуальної реальності (VR), з моделюванням сценаріїв масових жертв. Тренінг передбачав навчання наших хірургів навичкам прийняття рішень, необхідних для визначення пріоритетів і порятунку життя пацієнтів, а також розв’язання клінічних симуляційних завдань в режимі реального часу.

Подібні заходи з обміну досвідом допомагають рятувати життя людей в умовах воєнного часу, надають нові можливості у підходах до прийняття свідомих рішень. Слід зазначити, що в Міжкафедральному навчально-тренувальному центрі симуляційної медицини  ДДМУ створені всі необхідні умови для ефективного навчання лікарів та студентів,  що дозволяють їм професійно зростати та  рухатися вперед, до перемоги.