Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

З 4 по 7 квітня 2023 р. у навчально-тренувальному центрі симуляційної медицини Дніпровського державного медичного університету пройшов тренінг з лікування політравми Polytrauma Care Training and P.O.C.U.C.

Організатори:  НУО STEP-IN (Братислава, Словаччина) та кафедра медицини катастроф та військової медицини  ДДМУ (завідувач – професорка Олена Сорокіна). Захід відбувся за фінансової підтримки Словацького агентства з розвитку міжнародного співробітництва SlovakAid

STEP-IN – неурядова некомерційна організація з надання медичної допомоги в гуманітарному та постгуманітарному контекстах. З 2015 року, коли STEP-IN працювала переважно в Іраку, значну частину її команди становили українці, які так чи інакше постраждали, коли розпочалася збройна російська агресія проти України. Тож STEP-IN мобілізували всі свої ресурси, щоб відреагувати на цю нову ситуацію і допомагати українцям.

Тренінг з допомоги при політравмі складався з двох частин. Перша – це триденне навчання з надання допомоги тяжко пораненим пацієнтам на основі принципів «ATLS. Невідкладна медична допомога при травмі». Друга – одноденний тренінг з використанням УЗД для діагностики медичних станів в умовах відділень невідкладної допомоги за P.O.C.U.S та RUSH-протоколами.

1 день тренінгу включав теоретичну та практичну командну роботу з тем: Фізика травми, Первинне опитування (xABCDE). Зупинка масивної кровотечі. Дихання.

2 день. Були розглянуті презентації та практичні сценарії: Інвалідність та її вплив.  Вторинне опитування. Травматична реанімація. Черепно-мозкова травма. Торакальна травма.

3 день включав теми: Травма живота. Опорно-руховий апарат. Опіки та радіаційні ураження. Масова аварія / сортування – презентація + практичні сценарії.

4 день. Теми: P.O.C.U.S. - Пункт догляду УЗД. «Кнобологія», який зонд використовувати та навіщо. Розуміння артефактів ЕхоКГ та УЗД вен, легень, черевної порожнини – практикуми.  Протокол RUSH (швидке УЗД при шоку).

Тренінг провели сертифіковані міжнародні спеціалісти, які використовують у своєму арсеналі теорію, практику та інтерактивне навчання. Він пройшов в інтенсивному режимі в атмосфері злагоди та плідної співпраці завдяки спільній роботі команди тренерів та всіх учасників.