Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

29 вересня 2022 року виповнюється 70 років з дня народження відомого вченого, організатора охорони здоров’я професора Сергія Олексійовича Мунтяна.

Професійне життя Сергія Олексійовича – взірець відданого служіння лікарській справі, медичній науці й освіті.

З юнацьких років йому притаманні якості лідера: витримка, наполегливість і працьовитість. Відмінне навчання в Дніпропетровському медичному інституті, великі досягнення в спорті – кандидат у майстри спорту з греко-римської боротьби – стали потужним підґрунтям обрання професії хірурга.

Родзинкою професійного життя Сергія Олексійовича стала Дорожня клінічна лікарня Придніпровської залізниці. Тут відбулося його становлення як хірурга, тут він пройшов шлях до головного лікаря потужного лікувального закладу, який очолював понад три десятиліття.

С. О. Мунтян вміло поєднував кропітку роботу головного лікаря з науковою і педагогічною діяльністю. Результати його наукових досліджень представлені в кандидатській дисертації «Клініко-діагностичне значення деяких показників гомеостазу при виразкових гастродуоденальних кровотечах» (1987) та докторській дисертації «Розробка та оптимізація методів лікування і профілактики жовчнокам’яної хвороби» (1998).

Незмінно Дорожня клінічна лікарня під керівництвом Сергія Олексійовича залишається клінічною базою медичного університету. Він особисто бере участь в освітньому процесі, пройшовши шлях від асистента до професора, а з 2002 по 2016 рік – завідувача кафедри загальної хірургії.

Сергій Олексійович має вагомі наукові напрацювання: понад 200 друкованих праць, 12 патентів, два наукові відкриття, співавторство у базовому підручнику «Хірургія».

Багаторічна творча праця С. О. Мунтяна винагороджена численними відзнаками: він – почесний громадянин міста Дніпра, почесний залізничник, удостоєний нагород органів місцевого самоврядування.

Шановний Сергію Олексійовичу, прийміть найщиріші вітання з нагоди ювілею від професорсько-викладацького складу, колег, студентів. Бажаємо творчої наснаги, незмінного спортивного характеру, міцного здоров’я і незламності духу, потужного джерела тепла і любові від близьких, колег, численних учнів і послідовників.