Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

В межах міжнародного проєкту «DigiLabStar II»  доцент кафедри патологічної анатомії, судової медицини та патологічної фізіології Тимофій Шинкаренко з 17 по 30 квітня проходить стажування в Рурському університеті в м. Бохум (ФРН).

Головною метою проєкту «DigiStarLab II» (координатор професорка Ірина Компанець, Бохум – Київ) є створення інтерактивних матеріалів для навчання студентів медичних та біологічних спеціальностей. Участь у проєкті дозволяє доценту Шинкаренку разом з викладачами з КНУ ім. Тараса Шевченка поспілкуватися з колегами з Рурського університету. Насичена програма стажування включає ознайомлення з роботою лабораторій відділу анатомії і молекулярної ембріології (професорка Беате Бранд-Сабері) та відділу молекулярної нейробіології (професор Штефан Візе).

Уже в перший день стажування керівник підрозділу анатомії та молекулярної ембріології професорка Беате Бранд-Сабері особисто провела екскурсію, продемонструвавши сучасний стан матеріально-технічної бази. Медичний корпус має одну класичну лекційну аудиторію на 350 слухачів, місткість якої планують збільшити найближчого року до 400 місць. В цій аудиторії проводяться лекції з різних дисциплін. Практичні заняття з гістології проходять у великій залі, оснащеній 85 мікроскопами, підключеними до комп'ютерів (зображення в окулярах і на екранах однакові). На кожному робочому місці наявні спеціально виготовлені набори мікропрепаратів, у тому числі із застосуванням гістохімічних методів. З будь-якого навчального місця зображення можна демонструвати на великому екрані для обговорення. Загалом комплекти дуже якісні, але студенти іноді натрапляють на артефакти. Так, був продемонстрований архів зрізів ембріонів людини, зібраний 50 років тому. З етичних міркувань створення або поповнення такого архіву наразі є неможливим, тому дослідники з інших університетів мають можливість не лише проаналізувати наявні зрізи, але й пофарбувати спеціально залишені для цього зрізи іншими барвниками. Для практичного ознайомлення з анатомією людини студентам доступні пластикові муляжі органів та частин тіла, дві системи мультимедіа у вигляді столів з тачскріном. Проте студенти надають перевагу вивченню біоматеріалу померлих громадян, які за життя заповіли свої тіла для навчання медиків. Такі тіла законсервовані у формаліні ретельно вивчаються на столах секційного типу.

Подібний обмін досвідом між університетами дозволить модернізувати освіту в Україні з урахуванням реалій сьогодення та забезпечити якісне навчання для вітчизняних студентів.