Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

13 квітня 2023 року у форматі онлайн відбулось засідання студентського наукового гуртка кафедри анатомії людини, клінічної анатомії та оперативної хірургії (завідувачка кафедри професор О. О. Нефьодова) за темою: «Топографоанатомічне обґрунтування доступів до легень та серця. Резекція легені, лобектомія, пульмонектомія, зашивання ран серця. Хірургічне лікування ішемічної хвороби серця».

У роботі гуртка під керівництвом професорки Т. О. Квятковської взяли участь 35 студентів 2-го курсу, які підготували 7 доповідей. Презентації студентів супроводжувалися анатомічним обґрунтуванням, схемами і відеоматеріалами етапів оперативних втручань, у тому числі при пораненнях грудної стінки, плеври, легень, серця, що є особливо актуальним сьогодні.

Еміль Біленький розповів про доступи до серця, основні ознаки та механізми поранення різних відділів серця, визначення локалізації ран за допомогою оцінки крововиливу, способи зашивання ран передсердь і шлуночків серця. Наочно продемонстрував виконання кожного етапу операції. Вероніка Лещук і Уляна Клочко у доповіді «Оперативне лікування ішемічної хвороби серця» покроково описали метод  ангіопластики та імплантації стента, надали топографоанатомічне обґрунтування операцій аортокоронарного й мамарокоронарного шунтування, навели приклади післяопераційних ускладнень та провели порівняння методів шунтування і стенування вінцевих судин. Дана Перепічай презентувала цікаву доповідь за темою «Трансплантація серця, історія, принципи, топографоанатомічне обґрунтування виконання операції. Штучне серце». За приклад вона узяла метод біатріальної трансплантації серця, ознайомила з принципом дії штучного серця. Ірина Лук’янцева у доповіді «Оперативні втручання при вадах серця і великих судин» розповіла про класифікацію вад серця, їх анатомічні ознаки та основні принципи операцій на відкритій артеріальній протоці ендоваскулярним і відкритим способами, пластику дефекту міжпередсердної та міжшлуночкової перегородок, втручання при тетраді Фалло. Катерина Мєшкова у своїй доповіді надала топографоанатомічне обґрунтування доступу до легень та їх часток, розповіла про атипову резекцію легені, обґрунтування й етапи виконання сегментектомії, лобектомії, пульмонектомі, дренування плевральної порожнини. Вікторія Трушко та Анастасія Мотуз у доповіді «Операції на молочних залозах (радикальна мастектомія, лампектомія, сегментектомія), косметичні операції – протезування, мастопексія» продемонстрували на схемах шляхи відтоку лімфи та локалізацію ділянкових лімфатичних вузлів молочної залози. Були розглянуті різні варіанти розрізів шкіри при мастектомії та продемонстровані реконструктивні операції з використанням власних тканин пацієнтки. Доповідь Дениса Гасанова ознайомила гуртківців з результатом виконання науково-дослідницької роботи за участю студентів Дмитра Кіяшко, Неоніли Ковпей і Вероніки Лещук «Анатомічні варіанти будови переднього відділу стопи, палець Мортона», за якою були опубліковані тези в збірнику наукових праць.

Керівниця наукового гуртка професорка Т. О. Квятковска в коментарях ознайомила студентів з новими даними наукових досліджень з відповідних розділів клінічної анатомії та оперативної хірургії. Активність аудиторії, велика кількість запитань, жваве обговорення доповідей, коментарі старости гуртка Дмитра Сутиріна та інших учасників засідання продемонстрували зацікавленість студентів запропонованою темою. всі доповіді були змістовними й добре ілюстрованими.

Дякуємо доповідачам і всім учасникам засідання та запрошуємо долучатися до наступних зустрічей.