Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Кафедри педіатрії, дитячої хірургії, травматології та ортопедії провели наукове засідання педіатричної секції в межах ХХІІІ конференції студентів та молодих вчених «Новини і перспективи медичної науки» на базі Регіонального медичного центру родинного здоров’я.

Засідання пройшло 4 травня 2023 року у змішаному режимі, наживо та онлайн. За допомогою телемосту науковці змогли спілкуватись та слухати доповіді закордонних здобувачів вищої освіти. Організаторами педіатричної секції конференції були завідувач кафедри пропедевтики дитячих хвороб та педіатрії 2 професор Л. І. Вакуленко та завідувач кафедри дитячої хірургії, ортопедії та травматології професор В. А. Дігтяр. До участі приєднались співробітники кафедри педіатрії 1 та медичної генетики на чолі із завідувачем кафедри, Заслуженим діячем науки і техніки України професором О. Є. Абатуровим та кафедри педіатрії 3 та неонатології на чолі з професором Т. К. Мавропуло.

Це було справжнє свято науки! У роботі засідання взяли участь понад 70 учасників – студенти 3-6 курсів, лікарі-інтерни, викладачі й учні медичного ліцею «Дніпро». Усього презентовано 12 доповідей, за трьома категоріями: наукові доповіді; доповіді з презентацією клінічних випадків; оглядові доповіді з висвітленням новітніх методик лікування.

Наукові доповіді представили: студентка 3-го курсу медичного факультету Валерія Кваснікова «Особливості дієтотерапії при синдромі циклічного блювання та ацетонемічному синдромі» (керівник – доцент Т. В. Ярошевська), студентка «Наукового медичного ліцею “Дніпро”» Тамара Оболонська «Вплив перфузії тканин на функцію м’язів у дітей» (керівники: професор Л. І. Вакуленко, асистент кафедри О. Ю. Оболонська), студенти 4-го курсу медичного факультету Мілана Прудіус та Аріна Матвієнко «Особливості перебігу некротизуючого ентероколіту у недоношених новонароджених» (керівник – асистент кафедри О. Ю. Оболонська), студентка 6-го курсу медичного факультету Марія Мавропуло «Посттравматичний стресовий розлад у дітей» (керівник – професор Т. К. Мавропуло).

Демонстрації клінічних випадків були присвячені доповіді: студентки 4-го курсу медичного факультету Ольги Полякової «Вроджена вада серця. Тетрада Фалло. Клінічний випадок. Динамічне спостереження» (керівники: професор О. Є. Абатуров, асистент кафедри Н. М. Токарева); студентів 5-го курсу медичного факультету Ірини Тарасевич та Олега Ситніченка «Значення контролю артеріального тиску у дітей з хронічною хворобою нирок» (керівник – професор Л. І. Вакуленко), у якій доповідачі висвітлили драматичний випадок втрати функції нирок у дитини. Рідкісний у практиці випадок представлений лікарями-інтернами Іваном Гузь, Евгенією Байрамовою «Пізня діагностика синдрому Шерешевського-Тернера» (керівник – асистент кафедри О. Ю. Оболонська).

Велику зацікавленість слухачів викликали повідомлення, присвячені новітнім методам лікування хірургічної патології з демонстрацією етапів оперативних втручань. Доповідь «Хвороба Гіршпрунга» представили лікарі-інтерни О. В. Іващенко, А. С. Благовісний (науковий керівник – професор В. А. Дігтяр), доповідь «Кривошия у дітей» – лікарі-інтерни О. С. Грабаренко, С, О. Прозоров (науковий керівник – доцент М. О. Камінська), доповідь «Хірургічна корекція пахвинних гриж у дітей із застосуванням міні-інвазивного методу PIRS» – студентка 5-го курсу медичного факультету А. В. Рутгайзер (науковий керівник – доцент О. М. Барсук), доповідь «Гіпоспадія: методи оперативного лікування та їх ефективність» – лікарі-інтерни Д. А. Жаботенко, Д. В. Хилько (науковий керівник – доцент Д. М. Лук’яненко).

Усі доповідачі використали сучасний ілюстративний матеріал та відеоролики, які були не лише професійними та цікавими, а й демонстрували знання матеріалу, доводили, що виконавці безпосередньо були присутніми при проведенні оперативних втручань, переймали досвід своїх вчителів.

Надзвичайно великий інтерес викликала доповідь студентів 4-го курсу міжнародного факультету з Індії Роллі Кумарі Решу та Шарма Танві «Неонатальний скринінг в Індії. Відмінності та загальні риси у порівнянні з Україною», виконаної під керівництвом доцента О. Л. Кривуші.

Особливо приємно відзначити, що науковий рівень та підготовка студентів зростає з року в рік, а їх наукові роботи стають більш ґрунтовними та професійними. Активна участь в обговоренні доповідей аудиторією слухачів виявила зацікавленість науковою роботою та отриманням практичних знань у здобувачів освіти. Учасники засідання подякували керівникам студентських наукових гуртків – О. Ю. Оболонській та  М. В. Савенку.