Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Завідувачка кафедри інфекційних хвороб ДДМУ професорка Катерина Литвин, яка є дійсним членом Європейської асоціації з ВІЛ/СНІДу, стала одним із двох представників України, які завдяки грантовій підтримці отримали можливість взяти безпосередню участь у престижному європейському форумі.

Наприкінці жовтня у Глазго (Велика Британія) відбувся Європейський форум «Stigma&Discrimination», який є частиною глобальної освітньої серії інтерактивних дискусій, спрямованих на подолання проблеми упередженого ставлення та порушення прав людей, які живуть з ВІЛ. 

Головний слоган форуму: «Ми прагнемо внести зміни, і це є історія успіху! Приходьте та почуйте, як ви можете кинути виклик та стати частиною розв'язання проблеми стигми та дискримінації».

Зі вступною промовою виступили: член Європейського парламенту, провідний учасник робочої групи ЮНЭЙДС зі стратегії 90-90-90 Марк Ангель та доктор Ванесса Апеа, спеціаліст з ВІЛ-інфекції, почесний старший лектор та заступник наукового керівника з питань рівності, різноманітності та інклюзії в Школі медицини та стоматології Лондонського університету королеви Мері. Свою лекцію доктор Апеа присвятила проблемі стигми та дискримінації в Європі, суспільно-соціальному контенту і важливим медичним аспектам ВІЛ-інфекції.

Доповідачі наголошували на ситуаціях, коли великі групи хворих або досі залишаються без діагнозу, або отримуючи діагноз, не звертаються за медичною допомогою із-за побоювань перед тестуванням, отриманням позитивного результату, необхідністю звернення до ВІЛ-центрів та передчуття стигматизації та дискримінації у суспільстві. Визначено, що сьогодні – це одна з найважливіших і найпоширеніших проблем, з якою стикаються ВІЛ-позитивні люди не тільки у соціальних відносинах, а й у медичній сфері.

Під час панельних дискусій всі учасники форуму мали змогу представити погляд на ситуацію у своїх країнах. Власними проблемами змогли поділитися гості форуму, які живуть із ВІЛ-інфекцією та на своєму досвіді відчувають негативне ставлення оточуючих. Саме такі відверті розповіді значною мірою привертають увагу щодо необхідності подолання існуючого бар’єру.

Формат конференції, а саме засідання у форматі круглого столу, активні панельні дискусії, сприяли дружньому спілкуванню з колегами з різних регіонів світу, що є дуже важливим.

Учасники форуму з багатьох країн засуджували російську агресію та  висловлювали слова підтримки українським делегатам.