Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

20 грудня 2021 року виповнюється 95 років легендарній особистості нашого університету, видатному лікарю-неврологу, кандидату медичних наук, доценту Миколі Сергійовичу Толубаєву.

Микола Сергійович пройшов яскравий життєвий і професійний шлях, оберігаючи здоров’я і даруючи якість життя тисячам наших громадян.

Народився М. С. Толубаєв 20 грудня 1926 року в с. Нижня Вєдуга Воронезької області. Батько трагічно загинув у довоєнні роки, життя матері забрала війна в 1942 році.

В 1949 році Микола Сергійович закінчив з відзнакою педіатричний факультет Воронезького державного медичного інституту. За розподілом поїхав працювати в місто Камень-на-Обі (Алтайський край) лікарем-педіатром та завідувачем дитячої поліклініки.

В 1950 році після проходження спеціалізації з неврології в Новосибірському інституті вдосконалення лікарів працює лікарем-невропатологом у місті Новосибірську. Наказом МОЗ СРСР в 1953 році переведений завідувачем заводської поліклініки, лікарем-невропатологом СМЧС № 61 в місті Дніпродзержинськ. З 1959 року працював лікарем-невропатологом, а в подальшому завідувачем неврологічного відділення Дніпропетровської обласної лікарні ім. І. І. Мечникова.

З 1964 року – асистент кафедри нервових хвороб Дніпропетровського державного медичного інституту. Під керівництвом професора Ф. Я. Розе Микола Сергійович у 1968 р. захищає кандидатську дисертацію «Історія та перспективи розвитку неврологічної служби в Дніпропетровській області». Активно займається науковою, викладацькою та лікарською діяльністю. Бере активну участь у науково-практичних конференціях, роботі з'їздів обласного наукового медичного товариства невропатологів та психіатрів, читає лекції на курсах підвищення кваліфікації лікарів-невропатологів міста та області; консультує в обласній поліклініці, МСЧ УВС, обласному фізкультурному диспансері, обслуговує виклики по санавіації в області; бере участь у консиліумах в обласній лікарні та стаціонарах області.

Навіть сама можливість потрапити на консультацію доцента М. С. Толубаєва давали надію на одужання і вселяла оптимізм пацієнтам.

З 1976 р. на кафедрі організовано курс підвищення кваліфікації лікарів з неврології – перший доцентський курс з неврології в УРСР. Керівниками цього циклу ФУВ були доцент М. С. Толубаєв та асистент Л. А. Дзяк.

З 1986 – по 2000 рік М. С. Толубаєв працював на кафедрі неврології та нейрохірургії ФУВ.

Микола Сергійович завжди мав активну громадську позицію. Брав активну участь у громадській роботі, співпрацював з інститутською газетою «Пульс», був учасником ветеранської організації медичного університету.

Багаторічна плідна діяльність доцента М. С. Толубаєва відзначена численними нагородами: медаллю «Відмінник охорони здоров'я», грамотами та подяками органів місцевої влади.

Справу Миколи Сергійовича продовжують його діти, які також присвятили життя служінню медицини, численні учні і послідовники.