Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Кафедра біології заснована у 1927 році. Першим її завідувачем був професор П. М. Лаховський. Тоді кафедра займала лише одну кімнату, яка була розташована на другому поверсі біологічного корпусу.

З 1931 року кафедру очолив Віктор Львович Гербільський, який став її фундатором. У цей час науково-дослідна робота колективу проводилася за тематикою «Паразитарні інвазії». Ці дослідження збагатили паразитологію, а створена колекція препаратів до цього часу використовуються в навчальному процесі.

Друга світова війна змусила співробітників кафедри евакуюватись до Ставропольського медінституту, потім до міста Фергана. В. Л. Гербільський продовжував завідувати кафедрою в евакуації.

Взимку 1944 р. інститут повернувся до Дніпропетровська. Співробітники кафедри під керівництвом Віктора Львовича не шкодуючи сил створювали з підручних матеріалів обладнання, що дозволило розпочати роботу зі студентами. Через рік кафедра вже працювала в колишньому біологічному корпусі.

Наступницею В. Л. Гербільського стала професор Віра Володимирівна Богданович, яка очолила кафедру в 1966 році. Під її керівництвом співробітники продовжили наукові дослідження, пов’язані з вивченням патогенезу паразитарних захворювань. Восени 1971 року В. В. Богданович пішла на пенсію, а завідувачем був обраний доцент Г. І. Кількінов, який керував кафедрою 11 років.

У 1974 році, у зв’язку з організацією підготовчого відділення, до штату кафедри був зарахований асистент Г. Г. Шматков. Під керівництвом Г. О. Корсуновської вони обладнали  кабінет біології в адміністративному корпусі.

У 1982 році завідувачкою кафедри обрано професора Олену Григорівну Слесаренко. Під її керівництвом співробітники кафедри продовжують розпочаті в другій половині 1970-х років наукові дослідження за темою: «Вивчення морфогенетичних процесів у щитоподібній залозі при дії різноманітних факторів навколишнього середовища на підставі системного підходу». Ця робота входила до Всесоюзної програми екологічних досліджень. Після Чорнобильської катастрофи співробітники кафедри проводили наукові дослідження спільно з Онкологічним центром ім. М. М. Блохіна.

За роки існування кафедра декілька разів змінювала назву «Біології», «Біології та загальної генетики», «Медичної біології, паразитології та генетики», «Медичної біології». З появою в університеті нового фаху «Клінічна фармація» кафедра дістала назву «Медичної біології, фармакогнозії та ботаніки».

2003 року завідувачем кафедри обрано професора Віру Іванівну Гарець, яка спрямувала співробітників на поглиблення методичної роботи. Науковим напрямом у ці роки була екологічна морфологія, вивчення впливу на організм шкідливих факторів навколишнього середовища.

З 2012 року на кафедрі існує очна аспірантура, що дозволяє в стінах alma mater підготувати молоді наукові кадри.

З 2014 року кафедру очолює професор, член Національної академії наук України, Віра Федорівна Шаторна. Цього ж року змінилася наукова тематика дослідницької діяльності кафедри: «Біологічні основи морфогенезу органів та тканин під впливом нанометалів в експерименті». За цим науковим напрямом уже захищена 1 докторська дисертація, 4 кандидатські дисертаційні роботи. На сьогодні виконуються 2 докторські та 4 кандидатські дисертації.

Сьогодні кафедра медичної біології, фармакогнозії та ботаніки Дніпровського державного медичного університету є фундаментальною кафедрою профільного навчання, на якій здобувачі вищої освіти роблять свої перші кроки.

Наразі закладено нову фармацевтичну ділянку та обладнано нові навчальні аудиторії. Студенти активно залучаються до поповнення колекції гербарію новими зразками, а також до створення електронної бази лікарських рослин.

Довгий і славетний шлях кафедри біології – це яскравий приклад самовідданої праці колективу, якому притаманна талановитість, висока професійність та вміння долати труднощі. У своє майбутнє колектив кафедри дивиться з оптимізмом, постійно працюючи над зміцненням матеріальної бази, подальшим удосконаленням методики викладання медичної біології, фармацевтичної ботаніки та фармакогнозії для підготовки висококваліфікованих лікарів та фармацевтів.