Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Дніпровський державний медичний університет має славетні традиції розвитку молодіжної науки. Ще на початку 30-х років минулого століття у нашому закладі з’явилися перші молодіжні наукові групи та студентські гуртки, а близько 50 років тому майже 150 студентів-ентузіастів об’єдналися у Студентське наукове товариство (СНТ). Згодом була організована Рада молодих учених, яка разом з СНТ забезпечувала координацію різних напрямів діяльності науковців, участь у конференціях, олімпіадах, конкурсах.

На початку 80-х років перші молодіжні наукові конференції почали проводитися і в нашому закладі, здебільшого на факультетському рівні. Їх часто об’єднував певний профіль: морфологічний, терапевтичний, хірургічний, стоматологічний тощо. Соціально-політичні зміни в Україні надали можливість науковій молоді відвідувати також і закордонні молодіжні заходи, стажуватися в лабораторіях та установах різних країн світу. Цей досвід дозволив по-новому організувати проведення «загальноінститутських» підсумкових конференцій у нашому закладі, запрошувати молодих науковців та досвідчених фахівців з інших міст України.

Починаючи з 2001 року наукові конференції студентів та молодих вчених під назвою «Новини та перспективи медичної науки» проводилися в нашому закладі регулярно. Через деякий час вони отримали статус всеукраїнських, а згодом — міжнародних. На конференціях виступали найталановитіші студенти, аспіранти, клінічні ординатори, молоді викладачі, які представляли узагальнюючі наукові доповіді або демонстрували результати власних наукових досліджень.

У заходах в рамках конференцій брали участь делегати з різних куточків України, з інших країн світу. Наукові форуми відвідували й наші випускники, які на той час вже працювали у закордонних лабораторіях Гарвардської медичної школи (США) та Мельбурнського університету (Австралія). Матеріали конференцій (тези доповідей, наукові статті) щорічно публікувалися у рецензованому збірнику наукових праць.

Останні роки принесли нам багато нових викликів. Протягом двох останніх років Україну та світ спіткала пандемія COVID-19, а сьогодні на нашій землі розпочалася повномасштабна війна. Український народ, наша армія та медицина перевіряються на витривалість, стійкість та мужність. За цих умов в Україні було скасовано багато наукових заходів (від студентських олімпіад до конференцій різних рівнів), і це практично блокувало традиційні форми організації наукових форумів. Та попри всі складнощі була знайдена форма діяльності, яка дозволила не лише подолати обмеження дистанційного спілкування, а й розширити можливості нових варіантів співпраці завдяки збільшенню кількості учасників зустрічей не лише великих наукових заходів, а й кафедральних та міжкафедральних засідань. Стало можливим запрошувати на такі зібрання провідних фахівців різних кафедр нашого університету, різних закладів України, а також фахівців із-за кордону.

Тож, традиційна весняна ХХІІ конференція студентів та молодих вчених ДДМУ «Новини та перспективи медичної науки» відбулася! З подробицями про її перебіг та результати читайте в подальших публікацій на нашому сайті.