Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

19 травня Україна та її прихильники у всьому світі відзначають День вишиванки.

Вишивана сорочка, прикрашена орнаментом, протягом багатьох століть носилася в Україні як елемент повсякденного та святкового одягу. А перші зразки вишивки на території України з'явилися ще за часів скіфів. У Новий та Новітній час вишиванка стала одним із ключових елементів українського національного вбрання. У XIX столітті класик української літератури Іван Франко почав поєднувати вишиванку з європейським костюмом, започаткувавши у свій час.нову моду. А з відродженням незалежної України вишиванки повноцінно увійшли до гардероба українців, почали з’являтись у зірок та на подіумах відомих брендів.

Цьогоріч це свято має для українців особливе, оберегове значення, адже вишиванка є кодом нації, захищає від усього лихого, символізує мир, злагоду, здоров’я, красу, родину та відданість Україні. За традицією, сорочку для немовляти вишивала мати або бабуся, а зберігали її все життя. Оберігає вона і наших військових – від часів козацтва і до сьогодення.

Долучитись до святкування Дня вишиванки не складно - варто лиш прийти на роботу або навчання в українській вишитій сорочці. Однією з найяскравіших традицій цього свята стали паради, флешмоби та конкурси вишиванок, які з 2008 року проводяться майже у всіх великих українських містах, у багатьох навчальних закладах України.
Традиційний студентський флешмоб "Україна квітне вишиванками" цьогоріч наші студенти проводять онлайн. Подивіться, яка краса! Наша молодь у вишиванках! Професорсько-викладацький склад пишається вами, ви – наше майбутнє! Віримо, все буде Україна!