• slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Борис Леонідович Смолянський – терапевт, доктор медичних наук, професор.

Народився в 1931 році. У 1957 році закінчив Ленінградський санітарно-гігієнічний медичний інститут.

smolyanskiyУ 1963 році захистив кандидатську дисертацію «Функціональний стан кори надниркових залоз у зв’язку з процесами старіння та впливом аскорбінової кислоти», у 1971 році – докторську «Функціональні й морфологічні особливості кишківника в зв’язку з процесами старіння та впливом характеру харчування». Працював доцентом кафедри гігієни харчування Ленінградського санітарно-гігієнічного інституту.

З 1975 до 1997 року Смолянський завідував кафедрою гігієни харчування і клінічної дієтології Дніпропетровського медичного інституту. У 1978 році був організований цикл факультету удосконалення лікарів з гігієни харчування і кафедра стає навчально-методичним центром з питань гігієни харчування та клінічної дієтології. За завданням МОЗ України у 1984 році тут відкрито курс підвищення кваліфікації з клінічної дієтології.

Вперше в Україні в Дніпропетровському медичному інституті факультативний курс з дієтології увійшов до складу програми лікувальних факультетів. Науковий напрям кафедри – дослідження клінічних питань харчування, обґрунтування принципів первинної та вторинної профілактики неінфекційних захворювань різних верств населення. Виконані теми пов’язані з фізіолого-гігієнічним обґрунтуванням раціонального харчування студентів будівельних загонів, буряководів польових бригад, стану дієтичного харчування на різних промислових підприємствах.

Професор Б. Л. Смолянський – автор 350 наукових праць, 7 монографій, співавтор підручника з гігієни харчування.

Підготував 3 докторів і 9 кандидатів медичних наук.

І сьогодні освітні та наукові напрацювання професора у своїй повсякденній роботі з глибокою вдячністю використовують науковці, лікарі, студенти.